IPv4 ve IPv6 nedir? Çeşitleri nelerdir?

Internet Protokolü (IP) nedir?
IP (İnternet Protokolünün kısaltması) paketlerin teknik formatını ve bilgisayarların bir ağ üzerinden iletişim kurmasını sağlayan adresleme şemasını belirtir. Çoğu ağ, IP’yi, bir hedef ile bir kaynak arasında sanal bir bağlantı kuran İletim Denetimi Protokolü (TCP) adlı üst düzey bir protokolle birleştirir.
IP tek başına posta sistemi gibi bir şeyle karşılaştırılabilir. Bir paketi adresleyip sisteme atmanıza izin verir, ancak sizinle alıcı arasında doğrudan bir bağlantı yoktur. Öte yandan, TCP/IP, iki ana bilgisayar arasında bir bağlantı kurarak belirli bir süre ileri geri ileti gönderebilir.
Internet Protokol Sürümleri
Şu anda Internet Protokolünün (IP) iki sürümü vardır: IPv4 ve IPv6 adında yeni bir sürüm. IPv6, İnternet Protokolüne evrimsel bir yükseltmedir. IPv6, bir süre eski IPv4’le birlikte bulunacaktır.
IPv4 nedir – İnternet Protokol Sürümü 4?
IPv4 (İnternet Protokol Sürümü 4), bir adresleme sistemi aracılığıyla bir ağdaki aygıtları tanımlamak için kullanılan Internet Protokolünün (IP) dördüncü gözden geçirme parçasıdır. Internet Protokolü, paket anahtarlamalı bilgisayar iletişim ağlarının birbirine bağlı sistemlerinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır (bkz. RFC: 791).
IPv4, cihazları İnternet’e bağlamak için kullanılan en yaygın İnternet protokolüdür. IPv4, 32 bitlik bir adres düzeni kullanır ve toplam 2^32 adres sağlar (sadece 4 milyarın üzerinde adres). İnternetin büyümesiyle, kullanılmayan IPv4 adreslerinin sayısının tükenmesi bekleniyor; çünkü bilgisayar, akıllı telefonlar ve oyun konsolları da dahil olmak üzere İnternet’e bağlanan her cihaz bir adres gerektiriyor. Daha fazla Internet adresine duyulan ihtiyacı karşılamak için yeni bir Internet adresleme sistemi Internet Protocol version 6 (IPv6) dağıtılıyor.
IPv6 Nedir? Internet Protokol Sürümü 6?
IPv6 (İnternet Protokol Sürümü 6), IPng (İnternet Protokolü yeni nesil) olarak da adlandırılır ve IPv4’in geçerli sürümünü (Internet Protokol Sürümü 4) değiştirmek için IETF standart komitelerinde incelenen İnternet Protokolünün (IP) en yeni sürümüdür.
IPv6, Internet Protokol Sürüm 4’ün (IPv4) devamı niteliğindedir. Internet Protokolünün evrimsel bir yükseltmesi olarak tasarlandı ve bir süre eski IPv4’le bir arada var olacak. IPv6, hem bağlanan ana bilgisayar sayısı hem de iletilen toplam veri trafiği miktarı açısından İnternetin istikrarlı bir şekilde büyümesini sağlamak için tasarlanmıştır.


IPv6 genellikle “yeni nesil” İnternet standardı olarak adlandırılır ve şu anda 1990’ların ortalarından beri geliştirilmektedir. IPv6, IP adreslerine olan talebin mevcut kaynağı aşacağından endişesinden ortaya çıktı.
Adres havuzunu artırmak, IPv6’nın yararlarından en çok bahsedilen konulardan biridir; IPv6’de IP protokolünü artıracak başka önemli teknolojik değişiklikler vardır:
– Artık NAT (Ağ Adresi Çevirisi) yok
– Otomatik yapılandırma
– Daha fazla özel adres çarpışması yok
– Daha iyi çok noktaya yayın yönlendirmesi
– Daha basit başlık biçimi
– Basitleştirilmiş ve daha verimli yönlendirme
– “Akış etiketi” olarak da adlandırılan gerçek hizmet kalitesi (QoS)
– Dahili kimlik doğrulama ve gizlilik desteği
– Esnek seçenekler ve uzantılar
– Daha kolay yönetim (DHCP’ye güle güle demek)
IPv6 ve IPv4 IP Adresleri Arasındaki Fark
Bir IP adresi ikili sayılardır, ancak insanlar için metin olarak saklanabilir. Örneğin, 32 bitlik bir sayısal adres (IPv4) ondalık olarak dört sayı halinde periyotlarla yazılmıştır. Her numara sıfırdan 255’e kadar olabilir. Örneğin, 1.160.10.240 bir IP adresi olabilir.
IPv6 adresleri onaltılık olarak yazılmış ve iki nokta üst üste ile ayrılmış 128-bit IP adresidir. Bir örnek IPv6 adresi şu şekilde yazılabilir: 3ffe: 1900: 4545: 3: 200: f8ff: fe21: 67cf
IPV6 ile IPV4 Arasındaki Fark
IPV6 ile IPV4 arasındaki fark özetlenecek olursa;
·         IPV4, 32-bit adres şemasını kullanırken iPV6 128-bit adres şemasını kullanır.
·         IPV4’teki parçalanma hem göndericiler hem de yönlendiriciler tarafından yapılır. IPV6’daki parçalanma yalnızca gönderenler tarafından yapılırken.
·         Paket akışı tanımlama (QoS) iPV4’de mevcut değildir, ancak iPV6’da mevcuttur.
·         Seçenek alanları, iPV4’te kullanılabilir, ancak iPV6’da kullanılamaz.
·         Yayın mesajları iPV4’te bulunur, ancak iPV6’da yoktur.
·         Sağlama alanı, IPv4 başlığında kullanılabilir, ancak iPV6 başlığında kullanılamaz.

Kaynakça
https://limenya.com/ipv6-ile-ipv4-arasindaki-fark/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sanallaştırma nedir ve çeşitleri nelerdir?

Sunucu çeşitleri